Krutomýval: jak odeslat v korporátu email?

1. Nesnáším, když je mě někde potřeba. Ale eště míň mám rád, když mě někde potřeba vůbec není, a přesto  klient požaduje, abych tam byl, protože „je fajn, když je v místnosti právník„. Mno.

2. Takže sem takhle před týdnem oxidoval na jednání, že kterého vyplynulo, že na projektu, kdy se lidem rozesílá zmrzlina, kterou: (i) mají dát do mrazáku a (ii)  vyčkat až jí budou moci za několik týdnů servírovat návštěvě, je asi 80% příjemců zmrzliny banda idiotů, co mražený krém místo do mrazáku dají jen do lednice. A když krabičku s Lednáčkama za pár týdnů otevřou, a chtějí servírovat návštěvě, diví se že v ní je místo mraženého ptáka na špejli plíseň, případně červi.

3. Jelikož rozvážky té zmrzliny s instrukcema „uchovejte v chladu a vyčkejte příchodu návštěvy“  stále probíhaly a zahrnovaly rozvoz zhruba ještě asi 95 tisícům lidí po celém světe, a tedy generovalo se riziko další ohromné zmrzlinové ztráty (likvidace staré zmrzliny, servírování náhradního desertu návštěvě, řešení naštvaných dotazů ze strany všech, na téma „proč kua ta zmrzlina expirovala, když sem jí dal do chladu“) bylo třeba klientům zaslat co nejdříve informační leták, ve kterém se specifikuje „kokoti, dávejte zmrzlinu do mrazáku, nikoliv jen do chladící části lednice. Peace.“

4. Bylo tedy pochopitelně „nutné„, aby takový závažný dokument zaštítíl svým špatným jménem vrchní  firemní  právní poradce přes všechno zlé a marné. Tedy moje veličenstvo.

5. Když se mi to dostalo na stůl, znělo zadání jako „práce„, což mě odpuzuje, takže sem promptně pověřil své otroky tím ať ten canc sepíšou a vymyšlej si nějakou rychlou právní analýzu na téma „když X, tak to stojí méně dolarů, když Y, tak více“ a bude. Case closed. Parry Mason vs pistáciové Haagen Dasz de k ledu.

6. Jenže nešlo. Ukázalo se, že předtím než velekorporace našeho typu je ochotna poslat hromadný email, musí ten elaborát projít schvalováním hodným 173  bran pekla.

7. Postupně sem tedy musel zmrzlinovou anabázi vysvětlovat (i) víceprezidentovi firmy pro „soulad s předpisy“ – a objasnit že ne, neporušili sme žádný zmrzlinový předpis, jen lidi sou kripli, následně (ii) viceprezidentovi pro vyhodnocování rizik (viz moje odborná dolarová analýza výše, bro), a nakonec (iii)  víceprezidentovi pro všeobecnou komunikaci.

8. A z toho sem málem pošel. Ukázalo se totiž, že před odesláním toho 3řádkového mailu bylo nutné sezvat tým marketinkových odborníků, kteří vyhodnotí efektivnost takové komunikace, doporučí ať se na to téma raději natočí „virálek„, ukážou tucet grafů a koláčů z všech možných věkových, váhových a etnických skupin příjemců nóty, a nakonec nahodí hloubkovou analýzu předpovědi reakce čtenáře. No jak z minority report akorát bez Spielberga a Cruise.

9. Cca po týdnu co sem teda  furt opakoval „když X, tak to stojí méně dolarů, když Y, tak více“ mi byl konečně milosrdně přidělen finální satanášův štempl a mohlo se kliknout na božské „odeslat“.

10. Ale jelikož lidi sou fakt idioti, tak na ten email mimo reakcí „aháá!“ a „heuréka, už to neshnije“ přišly i reakce typu „kde je mrazící část mé lednice?“ a „když to po měsíci v lednici přendám do mrázáku, spraví se to?“ a můj zatím top „dostal sem váš email, ale nejsem si jistý, co je to zmrzlina“. Du zhebnout. Korporátní komunikaci zdar.

15 komentářů u „Krutomýval: jak odeslat v korporátu email?

  1. Ano, filosof by si opravdu měl položit otázku, co je vlastně zmrzlina, protože bez správné definice by mohl omylem do mrazáku (nebo do jiné části lednice shodou okolností generující ve svém okolí teplotu pod bodem mrazu) vložit něco jiného, čemu mráz neprospívá. No a je důležité, že když se zmrzlina po měsíci v lednici předá do mrazáku, úplně se to sice možná nespraví, ale minimálně se to na pohled dost vylepší, protože červi se budou méně hýbat.

      1. poslouchej Egopeda devce. jedina jina varianta je roztahovat hezke nohy na pozadani tem spravnym, pripadne ohromit okoli dlouhotrovajicim nicnedelanim v kombinaci s oslnivym sebevedomim tu a tam podporenym drograma, ktere za tebe pak nekdy i dosahnout necekanych vylsedku.

        secteno podtrzeno dluziz mi 500 dolaru za coaching. vymahaci sou na ceste.

        THIS IS HOW ITS DONE

        1. Aspoň že ti vymahači mě navštíví, těším se na ně, na silný chlápky, jak si se mnou poradí. THIS IS HOW I’M DONE.

          1. Jako ženicha si pak najdu někoho jinýho, ale na pár desítek minut nezní tihle tvoji kamarádi špatně! Všichni najednou?

  2. V době, kdy výrobci a prodejci mikrovlnek musí přidávat větičku, že mikrovlnka není vhodná pro sušení živých koček a jiných tvorů, už se nedivím vůbec ničemu. Naopak, to potvrzuje moji teorii, že lidstvo degeneruje (a o sobě si nedělám taky iluze, občas udělám pěkný kopanec).
    Zaujalo mě, že takovou jednoduchou větičku, jako že zmrzlinu je třeba uchovávat v mrazáku, musí rozebrat, rozpitvat, rozmazat do grafů a přednést tolik lidí. Zřejmě proto, aby vykázali nějakou činnost a dokázali, že nepobírají peníze úplně zbytečně (což je další má teorie, další uměle vytvářená místa, která by vlastně nemusela vůbec být. Ale to už je taková doba).
    Ale naštěstí se zadařilo, gratuluji!
    Offšem, poslední reakce mě rozsekaly. A „co je vlastně zmrzlina“, to už je tak šílené, že bych tipla, že jde o nadsázku z tvé vlastní hlavy. 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *