Krutomýval: Southpaw, co je to Southpaw?

1.  Southpaw význam a původ slova: původ z bejsbolu, termín pro nadhazovače leváka. Zápasy se dělaly tak, aby nadhazovačům nesvítilo do očí slunce a byli ksichtem k západu. A když se levák otočil obličejem k západu, tak ruka kterou nadhazoval směrovala k jihu. Odtud název „jižní-tlapa„. Pravák by levou nikdy nenadhazoval samozřejmě a levák to jinak neuměl. Southpaw se pak jako přezdívka pro člověka co je levák rozšířila i do jinejch oblastí ať profesně nebo slangově.

2. Southpaw termín v boxu: v boxu ho adoptovali primárně taky jako označení pro boxera leváka, ale pak se to vžilo i jako označení pro obrácený postoj, který obvykle používají leváci a který byl vždycky vnímanej jako velmi nechtěná věc, protože na to praváci neuměli tak dobře reagovat, jelikož většinou trénovali s ostatníma pravákama a na opačnej gard nebyli zvyklí.

3. Postoj leváka (tedy tzv. na Southpaw) může v boxu praktikovat i pravák, ale většina praváků tak samozřejmě neboxuje.  Protože zatímco Southpaw postoj (stance) je jiný vlastně jen tím že máš vepředu jinou nohu/ruku než ortodoxní (pravák) a v jiném pořadí a úhlu používáš ruce i nohy,  tak levák má celoživotně dominantní jinou část těla, oko-ruka koordinaci a s tím spojené reflexy a to je téměř nepřenosné. Pravák by se tedy bojem na leváka značně ochudil na reakčním čase, intenzitě úderů a schopnosti se vykrejvat, pokud to má trvale dělat v opačném směru než je jeho mozek dlouhodobě zvyklý. Trenéři se snaží i praváky naučit umět reagovat i na leváky a boxovat i v tom opačným leváckým postoji (Southpaw), ale nepočítá se s tím že by southpaw postoj praktikoval pravák jako svůj trvalý standard.

4. Levák a jeho účast v profi boxu: levák v profi boxu měl a má výhodu a nevýhodu dohromady.  Výhodu v tom, že praváka může mást a překvapovat opačnejma reakcema, kdy levák je zvyklej na to jak se hýbe pravák ale pravák ne na to jak se hýbe levák, a mít tak značně navrch. Ale zase má obří nevýhodu v tom, že s ním nikdo nechce do ringu na hodnocenej (soutěžní) zápas.  Právě proto, že to je taková výhoda. Takže praváci budou s levákama sparovat, jasně, ale v momentě kdy mají jít do ringu na body, tak se staví na zadní. Historicky rozhodčí a agenti dokonce leváky nutili bojovat v ortodoxním (praváckým) postoji, pokud chtěli soutěžit, protože jinak nebyli schopni jim nacházet dost kvalitních oponentů.

5.  Postup leváka v boxu: zejména v profi boxu v USA mají leváci horší cestu na vrchol, protože musí odehrát určitej počet hodnocenejch zápasů ale nemaj s kým, případně dou na ně ti praváci už od počátku daleko agresivněji, nebo, ta nejhorší varianta, se musí přeučit na boxera praváka, což je těžká nevýhoda, pokud se s tím nezačalo v útlém dětství, než si mozek zvykl procesovat všechno z opačné signální strany.

 6. Southpaw jako název filmu: scénář filmu Southpaw (Bojovník)  byl původně psanej na tělo levákovi. Byl jím Eminem a snímek byl psanej jako paralela k jeho životu a faktu, že Eminem to měl (stejně jako hlavní hrdina filmu Southpaw) od narození těžký.  Byl z nefunkční a destruktivní rodiny, chudej, běloch co se chtěl prosadit v prostředí kterému dominovali černoši, člověk co nezvládal svojí agresivitu a impulsivnost a závislosti. Boxer ve filmu měl být také levák, jako symbol těch extra složitostí. Odtud tedy vznikl název, mělo to být o levákovi (jako Eminem), který boxuje (jako Eminem) a měl to od narození těžký (jako Eminem) a zažil pády a vzestupy (jako Eminem) a hrozilo mu že ztratí dceru (jako Eminemovi).

 7.  Eminem a paralela se Southpaw: Tam kde si Eminem v realitě vybíjel sklony k agresivitě pomocí textů ke svým písním, případně drogama a potyčkama, si hlavní postava filmu (BIlly Hope) pomáhá zápasama, kde výbuchy agresivity v momentě, kdy mu protivník fyzicky už víc ublíží, Billymu pomáhá vítězit.  Ale protože ta agrese a impulsivita je neřízená a nezvládnutá, brzy se projeví i v jeho soukromém životě. Kde díky ní Billy během chvilky přijde o vše na čem mu záleží. A musí se hodně snažit, aby se z toho dostal a to primárně tím, že se trochu interně přenastaví. Scénárista filmu pravil, že to psal vyloženě jako odraz situace ve který se Eminem nacházel díky svému původu a do které se dostal v posledních pěti letech, před vydáním nového alba.

8. Gyllenhaal coby Southpaw: Tu roli producenti nakonec nesvěřili Eminemovi ale Jakovi Gyllenhaalovi. (Podle mě velká škoda). Režisér Antoine Fuqua ovšem chtěl aby hlavní hrdina uměl boxovat. Takže poslal Jaka na půl roku do ringu na drsnej tréning. Jake je  ale pravák a pravil že se není schopen přeučit a věrohodně hrát leváka pokud má před kamerou skutečně boxovat a nejen nastavovat hezkou tvářičku. Takže se z původního scénáře psanýho pro leváka, (jako paralela k životu leváka, co má od narození těžší začátky – jinak píše, stříhá, otvírá konzervy, a je odmítanej v ringu) stal scénář, kde hlavní hrdina se sice narodil do průserů ale boxuje v praváckém postoji a do posledních pár scén o leváctví ani postoji southpaw není vlastně ani zmínka. Pozor mini spoiler:, akorát v závěrečném fightu přeskočí Billy do leváckýho  postoje (víceméně nastane taktika Philly Shell) a soupeře překvapí tlapou v jiném sledu než čekal.

9.  Southpaw –  poselství ve filmu. Ten snímek je nejen o boxu ale také (a podle mě hlavně) o tom, jak člověk co se narodil do horších výchozích podmínek (nefunkční rodina, děcák, pěstouni, vězení, chudoba, drogy, problémy, nezvládaná agrese atd) se veze se s tím co mu bylo dáno do vínku. Což vede k destrukci vztahů s lidma okolo něj a k dostávání se do problémů. A jak pouze díky disciplínované práci na sobě samém a uvědomění si toho, kam se dostal a proč, a po nějakém tom větším pádu, může tyhle věci vyřešit a napravit.  Ve filmu hrdina bojuje hlavně o svojí dceru a vztah s ní.

10. Výsledek: přeobsazením se trochu ztratil ten původní záměr zdůraznit, že i když se narodíš jako underdog (např levák kterýho profi boxeři mezi sebe nechtěj a kterej musí 3x tolik makat aby se na ten vrchol dostal, nebo bílej kluk co chce repovat a prosadit se v hip-hopu, nebo týpek bez rodiny a se sklonama k agresi – ale obecně rozuměj člověk s horšíma výchozíma podmínkama) tak se i tak  skrze vlastní píli a schopnost na sobě pracovat, můžeš přes tu počáteční „nevýhodu“ dostat. A mít funkční vztahy, zvládnutý démony a tak podobně.  Ale kdo chce, tak to tam pořád najde. Článek publikuju, jelikož se mě na význam toho slova a názvu filmu ptalo už podezřele hodně lidí. Zdroje: (mimo vlastních zkušeností ze sportu) zejména rozhovory které dával Jake, režisér, scénárista a profi boxeři k filmu Southpaw. Kterej je mimochodem jen průměrný, bohužel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *