Krutomýval: pro ty haranty ve vás, či u vás

Jak si možná někteří z vás pamatují, před nějakou dobou mne učila jedna malá holka.  Cassie. Mrknul sem se do svého archívu a zde je  o ní z té doby článek. A pod ním je ještě jedna příloha, zvláště vhodná pro ty, co vládnou zaoceánštinou.

Vážně nejsem pedofil

24. května 2013 v 12:28 | Krutomyval |  Správně neprávní

1. Hned na úvod musím říct, že tento článek nebude o pedofilii. Tedy ti z vás, kteří se sem dostali díky vyhledávání tohoto slova, nebo ti, co příspěvek čtou kvůli názvu a doufají, že se o sexuální orientací na nedospělé jedince bude zde pojednávat, mají smůlu. Tento článek bude o nejnovějších trendech v pedagogice a andragogice.

2. Už sem zmiňoval, že sem si přibral vedle své práce nového klienta a dostal zakázku z oblasti vyšetřování, díky které poletím za pár týdnů do Miami a bude-li potřeba, tak následně i do Singapuru. V rámci své přípravy na tuhle zakázku, jejíž jeden aspekt se točí kolem identity-theftu, tedy „odcizeni/falšování identity„. sem se začetl do knihy o cyber-security, tedy počítačové bezpečnosti a zabezpečení dat jako takového, abych se něčemu zase přiučil.

3. Tak si tak čtu, a probírám se tou terminologií, zahrnující slova jako cloud computing, containarisation, phishing, (bohužel neznám pro to česká slova) Bell-La Padula model, kernel, a podobě. Všechny ty pojmy znám, ale potřebuju si k nim vštípit spoustu navazujících informací, pravidel, doporučení a příběhů.  Asi po třech hodinách samostudia se na to vybodnu a říkám si, že pokud chci někam fakt odborně pokročit, najdu si na to lektora-odborníka.

4. Nuže ptám se kolegů odsud z USA, jestli znají nějakého kvalitního lektora. Doporučení se mi schází rychle, na relativně velkou množinu osob či kurzů. Já chci určitě soukromého lektora. Při probírání toho, kdo se kdy co učil v rámci soukromé výuky jeden můj známý vyšetřovatel říká, že sám má nejlepší zkušenost s výukou od jedné malé holky. Ptám se na detaily a je mi řečeno, že jedna asi 14iletá slečna, jménem Cassie, je přes svůj mladý věk jednou z nejvyhledávanějších odbornic v okolí a že ji mám určitě zkusit také.

5. Několikrát se ujistím, že si rozumíme. Jo, rozumíme. Mám se něco učit od puberťáka, prej fakt jo. Od kolegy dostanu číslo a za několik minut si s Cassie domlouvám schůzku. U ní doma, za přítomnosti rodičů, kterým musím přinést nejméně dva doklady s fotkou, aby mě nechali s dcerou chvíli mluvit a samozřejmě ne o samotě. Ale prý jen sedí ve vedlejší místnosti a mají otevřené dveře. No tak fajn, domluvil sem se s nimi že se hned dneska sejdeme na první lekci.

6. Odpoledne tedy z práce vyrážím dřív a dojíždím ke Cassie za pět minut čtyři. Po úvodním představování všech stran s Cassie (malá drobná holka co mě překvapuje tím, že nemá brejle ani se nejeví nějak asociálně, jak sem čekal díky tomu, co nám o it-odbornících servírují filmy) s ní zůstávám o relativní samotě v jejím pokoji s asi 4ma počítačema. Cassie se jeví jako sympatické děvče, a už po pár minutách je mi jasné, že ví co dělá. Účtuje si velmi rozumnou cenu za hodinu a jak mi rodiče osvětlili, dostává z toho jen deset dolarů týdně, zbytek jí de na konto „univerzita„. Na kterou má jít už příští rok, až jí bude 15.

7. Hodina s Cassie u počítače uběhne fakt rychle, a já si při ní rychle uvědomuji, jaké má výhody být učen dítětem. Protože ono to probíhá prostě jinak, než jak ste zvyklí z normální školy, kde vyučuje dospělý člověk. Jiná energie, jiný způsob vysvětlování, jiný způsob vedení hodin a veškerou tu jinakost musím hodnotit pozitivně. Odcházím z hodiny a hned přemýšlím nad tím, proč se takto nevyučuje víc předmětů.

8. Doma hned zapojuji do této úvahy Google a ejhle, zjišťuji, že to, že se dospělí nechají učit dětma je jakýsi nový trend ve vzdělávání dospělých a že ty výhody už objevili i jiní. Sem tím nadšen.

9. Hned si hledám další dětské učitele a zapisuju se na lekce hry na klavír, které vede 13tiletá slečna co pravidelně vystupuje v Carnegie Hall, a přihazuji do toho eště lekce španělštiny od čtrnáctiletého klučiny. Sice nevím, kde na to všechno najdu čas, ale těším se. Kdy ste se naposled zkoušeli naladit na dětský mozek? Kdy se vám to povedlo? Kdy ste byli v situaci, kdy ste byli nuceni či ochotni uznat, že ten sotva mutující dorostenec toho o něčem ví víc než vy?

10. Každému to můžu vřele doporučit, je to totiž jedna z těch věcí, které vám pomůžou k tomu, že nebude mentálně stagnovat. Dle prohlášení jednoho odborníka na andragogiku a antropologii je zboření tradičních výukových vzorců a společenských postojů ke vzdělávání obecně na spadnutí, a že to sou právě děti a mladiství, co můžou takové staré struktury a mentálně stagnující jedince (jako sem já) posunout někam kupředu. No tak fajn, když mi to doporučuje Google, abych se obklopil teenagerama, tak proč ne?

A Cassie mě inspirovala k tomu, abych napsal tuto knihu, viz soubor v příloze. Protože po hodinách chtěla, abych jí vykládal zážitky ze svých cest. A vždy vypadala že omdlí nadšením z mého vyprávění. Inu inspirovalo mě to k tomu, že sem jí pak cca o rok později, když už jí nebezpečně narostly prsa a zdálo se že není bezpečné abych za ní dál chodil a byl s ní sám v pokoji, mohl na rozloučenou věnovat svůj výtvor, kde sem shrnul pár epizod, co sem věděl, že se jí líbily nejvíc, možná i proto, že sem je doplnil o různé pohádkové nesmysly.  A dnes sem v sentimentálně rozdavačné náladě, tak proč se o plody své fantazie nepodělit i s vámi. Enjoy a omluvte ty neandrtálské obrázky, ilustrátor ze mě nikdy nebude, to je mi jasné.

KNIHA

10 komentářů u „Krutomýval: pro ty haranty ve vás, či u vás

  1. Shit on you!
    Ta kniha je anglicky.
    A tvoji prozu nezvládám ani česky 🙂

    Takže se okamžitě objednávám k nějaké malé teenage holce na hodinu angličtiny.

    PS: já si tu příhodu s cyber holčičkou pamatuji, akorát tady v Čechách o tom nevím. Google mi hází samé divné školačky v minisukních. Každopádně to je parádní a strašně zajímavá myšlenka. Vzělávat se s (od) mladých lidí.

  2. Mývale, někdy mě štveš. Je něco, na co ty šťastnej parchante nemáš talent?! Ty obrázky jsou skvělý!!! Je v tom všechno, máš neskutečný cit pro detail, přitom to vypadá, jako bys jen tak klouzal po povrchu, chaoticky vypadající, přitom dokonale vyvážený kompozice, psychodeličnost ovlivněná koksem, chlastem a viagrou z toho doslova sálá… a k tomu ty kočky, tohle fakt žeru.
    PS: Ty povídky taky ujdou:)

    1. o dekuji preslechetna slecno nebo pani, takovou chvalu si ani nezaslouzim, nicmene samozrejme lahodi memo narciuchu 🙂

  3. Mývale, nevím jestli bys nás dlouholeté věrné čtenáře neměl upozornit už na začátku, že je po přečtení recyklovaného článku čeká odměna!:) Všimla jsem si toho až na potřetí, když jsem si šla přečíst komentáře:)

    Neandrtálský obrázky jsou super, s angličtinou se budu muset poprat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *