Krutomýval: Jak upéct makový závin (2)

1. Jak víte, před vánoci se o mě pokusil pekařský duch, a výsledkem byl makový závin, nebo něco v tom smyslu. V náhlém a nečekaném momentu sebekritiky přiznávám, že závin nebyl uplně dokonalý.  Respektive ač jíst se, převážně, dal, legendy o něm nejspíš napsány nebudou. Nejspíš. Jeden nikdy neví.

2. Potřeba po tom aby se o něcěm co vytvořím psaly legendy mne zřejmě ale dovedla k myšlence, že při troše snahy se určitě z „převážně jedlý“ dá udělat „stoprocentně orgasmický„.  Jde jen o to sehnat ingredience, prostor, čas a odvahu na další pokus.

3. A taková šťastná kombinace externích i interních faktorů se sešla právě dnes. Jediným rozdílem ovšem bylo že v obchodě neměli předválené těsto, a nikde v mém okolí není váleček na těsto, takže na mne opět bylo si trochu zaimprovizovat.

4. Poznatek dne: váleček je prakticky zbytečná věc, těsto lze při troše vůle vyválet i hrnečkem na mlíko. Kdyby neměl ouško, bylo by to ještě lepší. Samozřejmě mne napadlo, že mu od toho ouška pomůžu, ale nakonec se mi ho zželelo. Přecijen jak na nový rok, tak už do smrti, a destruovat kuchyňské náčiní které mi nepatří, není něco co chci mít na náhrobku. Už takhle tam určitě bude něco za co se budu stydět i po smrti.

5. Ale zpět k pečení: oproti minulému pokusu došlo ještě k několika (doufejme) upgradům. Místo banánů jsou v závinu jablka, protože banán se ukázal být nespolehlivá ingredience, která při zapečení ztratila chuť i tvar a přetavila se v jakousi amarounskou hmotu nevábného vzhledu, chuti, i textůry. Sázím tedy na jablka. Koneckonců je to domácí ovoce a snad mne lokální odrůda nevrazí stopku do zad, jako ten cizácký banán.

6. Dále dnes peču s celozrnným těstem. Není to úmysl, ale jiné neměli. Předpokládám, že na chuti to ve výsledku nebude moc poznat. Ale kdo ví.  Je to plné všelijakých zrníček, z nichž některá by mohla člověku znepříjemňovat požívání případně vylučování toho pokrmu, ale zas by se to dalo považovat za „zdravé“, no ne? Tak něco za něco.

7. Také mne napadlo že náplň by se mohla méně drobit, kdyby se dopředu promíchala s tvarohem v separé nádobě, nikoliv až na těstu na plátu. To sice znamená ušpinit a tímpádem mít i morální povinnost umýt další kus nádobí, což je něco, co mne chvíli trochu děsilo, ale protože je dnes první den nového roku, a včera v kině na mne z plátna mluvil ve filmu Darkest Hour hlasem Garyho Oldmana hrdinný Winston Churchill něco o tom že budeme bojovat na pláži i na kopcích, tak na mne padla trocha jeho osobní odvahy. A nyní mi přijde, že boj patří i do kuchyně a přeci se nezaleknu jednoho špinavého hrnce navíc.  Díky Winstone.

8. Poslední modifikací byl pak samotný tvar štrůdlu a postup jeho zavinování. Jelikož se minule ukázalo že zavinování je značně komplikované a nespolehlivé, bylo jedině logické se mu úplně vyhnout. Dnes je tedy závin nevinutý a je z něj něco jako….punčový dort, nebo prostě takovej ten dezert kterej má spodek, náplň a vršek a není okrajema nijak spojen.

9. Prostě plát těsta, na tom náplň a na tom další plát těsta. Ale protože mi přišlo, že náplň bude mít zase tendence z toho vytékat, bylo nutné pořešit i tento hypotetický porblém. Nejsem sice žádný architekt ani inženýr, ale věděli jste, že když zabalíte plát těsta, na kterém je náplň a ještě jeden plát těsta, do papíru na pečení, jakobyste balili makrelu u řezníka, že z toho ta náplň pak nevyteče? Ale zároveň se pak závin nezabarví. Takže moje dnešní snažení obsahovalo ještě mezistupěn: rozbalení „závinu“, potření horního plátku vajčkem s cukrem, a dopečení „dozlatova“.

10. Ten zázrak byl právě vytažen z trouby a ochutnán. Je mi potěšením vám sdělit, že si ke svým  třem vysokoškolským titulům ode dnes směle přidávám ještě jeden z vyšší dívčí. Teď už se je naučit stenopis a jsem ready na vdávání. Nebo tak něco. Nyní poklekněte před mým závinem, a modlete se k pánu svému, neboť na svět přišel nový spasitel ve formě makovo jablečného štrůdlu.  Již brzy ve vašich supermarketech!

strudl

4 komentáře u „Krutomýval: Jak upéct makový závin (2)

  1. Hele, to už vypadá dobře! A co fotku? Minule ses u jídla moc netvářila, tak teď to bude asi lepší, ne? 🙂

    Děláš mi nehorázný chutě! Ale nemám teď tady vhodnou mouku.

    3 tituly? Takže ještě 2 tajíš? 😉

    1. netajim, ale vsechny 3 jsou z nudneho prava kterym se jiz nezivim.
      momentalne se zivim BAJECNYM makovo jablecnym zavinem teda.

  2. váleček? to je ta věc, co se používá na válení těsta, když už doma není žádné víno nebo jiná lahev (Cardhu se moc neosvědčilo, pravda)?

    hm, makovo-jablečný štrůdl, to mě láká. ale dnes jsem nasbírala plusové body za ne-štrůdl z listového těsta s nutelou, tak si dám chvilku pokoj.

    1. lahev na vino!!! ze me to jen nenapadalo! Hrnecek na mleko by si byval neuzil tolik zneuzivani.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *