Krutomýval: Thank You, Mr Trump

1.  Určitě je mezi vámi mnoho těch, kteří vědí, jak to v USA chodí se zdravotnictvím. Možná jsou mezi vámi tací, kteří i když to vědí, tak se jim ten systém líbí. Ale možná tyhle řádky bude číst někdo, kdo nemá konkrétní představu, jak v Americe systém zdravotnictví funguje a co to pro člověka, který tam žije, znamená. A pro takového čtenáře jsou tyto řádky především.

2. Zdravotnictví v USA není z většinové části hrazeno státem nebo vaším zaměstnavatelem, jak to znáte z ČR. Není jedna paušální taxa nebo procento, které když platíte měsíčně, tak nemáte u lékaře další výdaje. Všechno co platíte či neplatíte se odvíjí konkrétně od vašeho zdravotního stavu a toho, jakou pojišťovnu a jaký její „balíček“ si zvolíte.

3. Když jste zaměstnaní, volit pojištovnu a balíček máte možnost jednou za rok, a během roku můžete požádat o změnu pouze pokud se vám stane nějaká „kvalifikující událost“. Tzn například se oženíte, rozvedete, narodí se vám dítě, nebo ztratíte práci. Pokud se nic takového nestane, jste celý rok povinni držet se toho plánu a té pojišťovny, kterou jste si vybrali. Během roku pak platíte příspěvky, podle toho balíčku. Část za vás platí zaměstnavatel, stejně jako v ČR. Můj měsíční příspěvek byl 300 dolarů, zaměstnavatelův za mě 700 dolarů. Za 1000 dolarů měsíčně můj „balíček“ obsahoval relativní svobodu ve výběru lékaře, ale prvních pár tisíc dolarů u něj si člověk musí platit sám i tak. Také si sám platí většinu léků (které jsou ve své komerční ceně často neskutečně drahé) a do toho balíčku nepatří zdravotní péče vztahující se na zuby nebo oči. To se platí zvlášť. A zubař stojí za jednu návětěvu třeba 4 tisíce dolarů, když vám chtějí udělat korunku. Yep.

4.  To co udělal během svého funkčního období preziden Obama a co je známo jako „Obamacare“ bylo vydání velmi důležitého zákona, který významně změnil americké zdravotnictví. Tím že udělal určité kroky, které byly ve prospěch pacientu (a v neprospšch pojišťoven) posunul americké zdravotnictví trošku „doleva“ (ze zdejšího republikánského pohledu to bylo směrem k „socialismu“), což ale znamená něco jiného, než jak si „posun doleva“ nebo socialismus asi představíme v ČR.

5. Jednou z nejvýznamějších změn pod Obamacare bylo odstranění tzv „pre-existing condition“ výjimky. Tedy situace, kdy vás pojišťovna nemusí pojistit, nebo vám může napálit naprosto absurdní měsíční částku (často pro běžného člověka proste nezaplatitelnou), když k nim přijdete s žádostí o pojištění a již máte nějakou nemoc nebo zdravotní obtíž.

6. Dovedu si představit, že takováhle sankce je uvalená na lidi, kteří si za určité zdravotní problémy můžou sami. Nelíbí se mi to, ale umím si to představit. Například kuřák, který začne mít problémy s plícema. Nebo silně obézní člověk, který potřebuje prášky na vysoký tlak nebo nové koleno v důsledku jeho přetěžování. Ale představte si člověka, který má lekukémii. Rakovinu. Cukrovku. Šedý zákal. Alergie. Nebo nějaký problém se srdcem nebo ledvinama. Něco co si sám nezpůsobil. Něco s čím se narodil, nebo „prostě získal“.  A ať už to musí řešit celoživotně, nebo jen pár let, může najednou být v situaci kdy ho nikdo nechce pojistit, nebo ho pojištění stojí tolik, že mu nezbyde na nájem a jídlo.

7. Trump včera prohnal sněmovnou návrh zákona, který by Obamacare zrušil a nahradil. Nikdo nezná pořádně jeho detaily, protože na něj nebyly dělané analýzy (ekonomické i rizik), které obvykle před takovým krokem dělané jsou. Ale to co je známo, je z hlediska běžného člověka velmi ohrožující. Protože by to dalo jednotlivým státům možnost dovolit pojišťovnám, aby významně  zvedly ceny pro lidi s předchozím zdravotním problémém. Nebo třeba aby nehradily jízdy sanitkou (bez ohledu na to jak urgentí situace to je), nebo péči v těhotenství či antikoncepční prášky. A zrušili by to nejlevnější pojištění, které momentálně využívá cca 20 miliónů lidí tady.

8. Než si řeknete „no a co, tak prostě nemocní lidi budou platit trochu víc, přeci na to ten stát nebude doplácet, na nějaké jejich nemoci“, tak si udělejte sami představu o tom co to znamená. Já momentálně nemám zaměstnavatele, jsem OSVČ. To znamená, že moje pojištění mě stojí tisíc dolarů a nikdo jiný ho za mě nezaplatí.  A to rozhodně není žádný luxusní balíček. 8 tisíc dolarů ročně z jakéhokoliv zdravotního výdaje stejně budu platit já (nad rámec tech tisíc dolarů měsíčně). A nehradí do prášky, oční, ani zubní, a nemůžete jít k jakémukoliv doktorovi. A to je bez pre-existing condition. Ve stejné situaci se může ocitnou člověk, který prostě ztratí práci a nemůže delší dobu najít další. Pokud chce být pojištěn, bude muset celou tu částku platit také.

9. A ta částka není odvozená od příjmu, btw. Je to paušál na osobu.  A jistě někdo kdo má plat 200 tisíc dolarů ročně, si jí může dovolit. Ale to není běžné. Řekněme že průměrný příjem je tu třeba 50 tisíc dolarů hrubého ročně. To je cca 30 tisíc čistého ročně. Tzn 2.5 tisíce měsíčně. Z toho zaplatíte tisíc dolarů jen na pojištění. Nájem nebo hypotéka vás v jedné osobě stojí cca 1500 dolarů měsíčně a to nesmíte ale žít ve velkém městě jako třeba New York nebo Filadelfie, nebo se musíte spokojit s garsonkou o rozměrech 25 metrů čtverečních. Máte tedy 0 přebytek. Jen za pojištění a bydlení. Ale řekněme že máte zaměstnání, které za vás platí půlku toho pojištění,  zbývá vám tedy 500 dolarů na měsíc. Telefon stojí nejméně 50 dolarů, pojistka na auto 100, nějaká doprava do práce ať už autem nebo MHD (protože v dochozí vzdálenosti nepracuje prakticky nikdo) vás bude stát tak 100 dolarů nejmíň taky. Pokud doma chcete internet a televizi, dáte za to dalších 100. Pokud si chcete platit ještě pojištění na zubaře, dáte dalších 50. Jsme tedy na 2400 měsíčně, a máte z toho zaplacené jen pojištění, bydlení, dojíždění do práce a pár běžných věcí jako telefon a internet.  Zbývá vám 100 dolarů na měsíc na jídlo. Tzn cca 3 dolary na den. Za to si tu nekoupíte ani kafe. Ale i kdybyste se rozhodli žít bez televize a internetu, a dali ty peníze na jídlo, už vám nezbyde nic na oblečení, boty, drogerii, natož nějaké vybavení domácnosti atd. A k tomu dostanete angínu, a u doktora máte zaplatit 300 dolarů za pětiminutovou prohlídku a 50 dolarů za antibiotika. Protože první tisíc dolarů vám pojišťovna z vašeho balíčku nehradí. No takže na doktora si musíte vzít půjčku od banky. Nebo sehnat zaměstnavatele, který vám bude platit těch 700 měsíčně. A to rozhodně nedělá každý zaměstnavatel. Nemusí.

10. Pokud máte nějaký dlouhodobý zdravotní problém a tedy vám to pojištění pojišťovna díky Trumpovi a jeho nesmyslné Trumpcare zvedne, možná si budete pak muset brát tu půjčku i jen na to, abyste měli kde bydlet. Ale možná ne, protože vás máma nechá se ve 40 letech nastěhovat zpátky k ní domu a ještě vám bude vařit. Ovšem jen do té doby než máma s pokročilou artrózou zjistí, že musí prodat barák, aby měla na léčení. Pak si budete nové bydlení hledat oba. Thank you Mr. Trump.

5 komentářů u „Krutomýval: Thank You, Mr Trump

    1. to ri rad reknu: nemaji zdravotni pojisteni a modli se aby jim nic nebylo, nebo je treba neprejelo auto. Mam takovych par kamaradu, ktery vydelavaj treba jen 20-30 tisic dolaru rocne, a jejich zamestnavatel pojisteni (tzv medical benefits) nenabizi, a oni si ho vetsinou fakt nemuzou dovolit. Tak ho proste nemaji. A hrozne opatrne prechazeji ulici 🙂

      Je tu program pro chudy, ale tam se nevejde kazdej, a hlavn to nekreje vsechno co potrebujes.

      Ale zapomen na chudy, chudej clovek se ma blbe skoro vsude. Ale vem si normalniho prumerne vydelavajiciho cloveka, kterej ma treba dite. A TO je najednou silene vydaju. Porod stoji klidne 30 tisic dolaru, komplikovanej treba 100 tisic dolaru. Pokud nemas pojisteni, si uplne v prdeli. A predstav si ze se ti narodi dite s nejakou fyzickou vadou. A jeho operace (ktera mu treba muze zachranit zivot) stoji 300 tisic dolaru. A ty zrovinka pojisteni mas, ale to se nevztahuje na tuhle operaci, nebo na tu kliniku ktera ji provadi. A si opet v prdeli. Ale proc rovnou tragedie co by te jinak zabila. Co kdyz tvoje dite potrebuje rovnatka? bum a 5 tisic dolaru v prdeli. A zubni pojisteni nehradi prakticky nikdy vic jak polovinu. sila, co?

      Ty pujcky ti „vetsinou“ daji, z toho tadle zeme proste zije, ale taky proto jsou tu vsichni (az na me :))) zadluzeny – je to mistni kultura. I bohaty lidi maji dluhy na kreditkach, hypotekach, lizinzich. Normalni je mit kreditku a cast mesice zit z ni, tedy na dluh. I kdyz MAS prostredky na to abys to zaplatila hned.

      1. Tohle je fakt šílené. A to pojištění – ohledně dětí – vrtá mi hlavou, když se narodí, tak se na něj do nějakého věku vztahuje pojistka rodiče, nebo mu musí taky platit další? Tj. třeba se narodí dítě s nějakou vadou (nemusí třeba hned jít o operaci za 300 tisíc, ale třeba dlouhodobé braní léků atd…), tak ho automaticky buď nepojistí nebo velice draho? Nebo to jde přes ty rodiče?
        No, jak spousta lidí u nás brblá (a jasně, nikde není vše ideální, taky si občas zanadávám), tak v tomto směru to máme fakt luxusní…

        1. to ze se na dite vztahuje pojistka rodice (plus to ze zamestnavatel musi pojistitit zamestnance) plus to ze kdyz se dite narodi jiz nemocne se neda povazovat za duvod k nepojisteni (nebo napaleni sazeb pojisteni) zmenil prave Obama a jeho Obamacare. Predtim to byla opravdu tristni situace.

          A Trump to tech chce zas zmenit! Nechat na jednotlivych statech jestli se budou toho zakona drzet nebo ne. Ale vypada to ze mu to senat dikybohu stopl.

          Musi byt priserne pro rodice – pocit ze by si nemohli dovolit zdravotni peci pro dite.

          Jak je to ma a muze mit/nemit se zdravotni peci pro nemocna novorozenata to hezky vysvetluje JImmi Kimmel zde: https://www.youtube.com/watch?v=MmWWoMcGmo0

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *