Krutomýval: Jak těžký je život kinofila?

1. Asi zde nikoho nepřekvapí prohlášení, že sledování filmů patří mezí mé koníčky. Dokonce je to možná ten koníček, kterému se věnuji ve svém volném čase nejvíc. A již víc než deset let je pro mne nutností vidět každý nový film, který vyjde do klasické distribuce, ve státě, kde zrovna žiju.

2. A jelikož posledních cca 6 let žiju v USA, tak mám výhodu před českým divákem jak ve formě času  (velkou většinu filmu vidím o něco dřív), tak v podobě rejstříku toho, co jde v New Yorku do kin. A protože odmítám se dívat na filmy určené do kin doma (jde-li o to „poprvé“) tak každý týden do kina vyrazím tak 3x. Možná i díky tomu pak mám tu vyšší  úspěšnost když dojde na sázení na Oskary? Přecijen všechny ty filmy znám a celou sezónu sleduji jejich recenze a výsledky.

3. Ale vzhledem k tomu, že často cestuji, ať už do rodného Česka nebo za prací či zábavou jinam (momentálně zdravím z Thajska), tak se mi často stane, že se mi kříží distribuční plány různých regionů a dochází k tomu že vemi složite plánuju, kde se kdy na co podívám, aby se to stihlo na libovolném kontinentu. A to je pěknej vopruz, vám řeknu.

4. Do ČR toho bohužel tolik dobrého nepřijde, takže mi vždy když jsem v Praze vyvstane bublina několika fantastických filmů, které jsou mně (i Vám) tamním distributorem upřeny. Například asi do ČR nepřijdou výborné Mayerowitz Stories, a to přesto, že v nich hraje Dustin Hoffman, Adam Sandler, a Ben Stiller a je to fakt výborný snímek. Mimochodem, komik Adam Sandler svým výkonem v tomhle filmu poprvé zcela realisticky útočí na nominaci na Oskara (a právem). Bude ještě záležet na tom jakou bude mít v kategorii „vedlejší role“ konkurenci, která se bude rekruitovat nejvíc z následujících dvou měsíců, ale momentálně tam má velmi dobře našlápnuto. Stejně tak asi přijdete i o skvělé Only The Brave nebo Colossal. Což je také škoda.

5. Ale Thajsko, to je jiná! Thajsko totiž vysílá nejen všechny dobré filmy ale i kdejakou blbost, takže zatím spokojeně trávím své dva-tři večery v kině i tady. A nic podstatného mi za ten skoro měsíc co tu sem, zatím neuniklo. Ale už teď řeším kde a kdy uvídím nové Star Wars a dokonce tomu tak trochu přizbůsobuji svůj cestovní harmonogram. Ano já vím. Dělá to ze mě tak trochu blázna. Ale to vás snad už nepřekvapuje.

6. Nejvíc by mě potěšilo, kdyby kina vysílala před uvedením nového dílu nějaké známé nebo úspěšné frančízy i všechny předchozí díly a člověk by tak mohl absolvovat maraton všech Star Wars, nebo před Blade Runnerem 2049 vidět v kine i toho původního, ale často tomu tak není a fanoušek se musí spokojit s domácím promítaním. Což mi příjde u takhle provařených filmů vyloženě škoda.

7. Jelikož v Thajsku pobývám za účelem zdokonalení svého těla i ducha pomocí dalšího tréninku v Muay-Thai i Krav Maga, občas na kinovýlet dojde ve stavu značně pomláceném, vyčerpaném, a celkově zdevastovaném. Kdy pak jen zhrouceně sedím v kino-křesle a říkám si jestli nerisknu ten trestný čin „urážka majestátu“ tím, že se během hymny, kterou tu před každým filmem v kině hrají,  zaseknu a nepostavím do pozoru, jak je tu povinností.

8. Ale jelikož kino je dozorované a v případ že nějaký hlupák nevstane a neuctí krále a jeho propagandu, k vám okamžitě přibehně pohůnek a vstát vás pod pohrůžkou zavolání policie donutí, tak se na to zatím nedostalo.

9. Ta královská propaganda vypadá takto a opravdu doporučuji se na to video podívat, protože pak pochopíte, že když vám tohle do hlavy valí v kině na obřím plátně 2-3 týdne po dobu několika měsíců, bylo by s podivem, aby člověk z této země neodjel s pocitem, že před rokem zesnulý thajský král byl vlastně něco jako bůh. Umíte si představit, že by v kině hrála před každým filmem hymna s klipem „best of Zeman„? A pod pohrůžkou trestu by u ní každý musel vzorně stát? Jak by to asi vypadalo a dopadlo, v našem státě?

10. A ted mne omluvte, musím vyzjistit, které filmy mi potenciálně utečou až poletím příští týden na výlet do Macau, kde se hodlám věnovat turistickým činnostem jako očumování tamních pand, pobíhání po slavných filmových lokalitách, rozhazování peněz v kasínech, a vyhlížení Jamese Bonda. Pod tím drakem ze Skyfallu se bohužel neprojedu, páč ten tam není. Ale jinak hodlám navštívit skoro všechny tyto Bond lokality. Ale na Macau lokace z Now You See Me 2 se asi vykašlu, protože to byla pěkná hovadina! Nebo ne, a navštívím aspoň tohle casino?  Tak jo, přemluvili ste mě.  Pošlu vám za to fotky a vsadí za vás na černou trojku. Ta určitě vyhraje. Běda vám ovšem, jestli ne!

2 komentáře u „Krutomýval: Jak těžký je život kinofila?

  1. Adam Sandler a Ben Stiller TOGETHER a v Česku to fakt nehrajou. Tak málo krve mám a ještě teče mi z úst…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *