Krutomýval: změna kariéry se blíží

1. Tak po zhruba dvou letech intenzivního se sebepřipravování na to, aby se ze mě stal lepší člověk (tedy abych přestal dělat právničinu), se změna skutečně blíží!

2. Ti z vás, co mě čtou od počátku vědí, že můj původní alternativní plán bylo odstěhovat se na Kubu a pěstovat tam hyacinty. V podstatě se tahle vize nemění, pouze se posouvá.

3. Protože momentální krok k přerodu v ne-právníka spočívá v tom, že se budu věnovat kariéře režiséra. Konkrétně amerického sit-comu.

4. Jo, může se to zdát jako velký skok, nebo dokonce nerozumný, ale když… mě se to dělat chce. A právničina se mi dělat už dlouho nechce. A život je jen jeden, takže, ono to vlastně tak nerozumné není, ne?

5. A já už sem na tom začal pracovat asi před rokem, žejo. To není že sem si to usmyslel hned. Napsal sem si scénář, přepsal sem si scénář dle dramaturgických (někdy velmi bolestných) pokynů, vybral si herce (vytahal sem si je po jednom z divadelních her, stand-up comedy výstupů či z malých ale vtipných televizních rolí), i produkci,  našli sme lokace, vybrali kostýmy, dotvořili postavy, nechali si napsat hudbu, a asi před čtvrt rokem sme začali zkoušet.

6. První zkoušky (table-read) se ukázaly více náročné, než sem si jako režisér představoval. Věděli ste, že jedna věta se dá říct miliónem způsobů a že je právě na režisérovi, aby sdělil tu svou vizi tak šikovně,  že herec hned ví,  kterej z těch miliónu způsobů si má vybrat a jak to teda zahrát? Já ne. No ale tak už to vím.  Zjistim sem to právě při read-through. Od té doby čtu hodně o tom jak režíroval Coppola a Orson Welles.  Proč mít malé cíle, žejo?

7. S čím zatím nejvíc bojuju? S tím že bych prej neměl spát se svejma herečkama. Ani pít na place. Oboje představuje ohromnej problém, ale snažím se. Ve jménu kreativního výsledku. Tvořivostí k střízlivosti a sexuální střídmosti? Povedlo se to někdy vůbec někomu?

8. No a tím se i vysvětluje co dělám místo práce. Přepisuju scénář, režíruju natáčení, stříhám už natočené scény, dopisuju si s producentkou, brainstormuju s člověkem co nám dělá hudbu,  probírám postavy s jiným, co připravuje choreografii, lichotím svým hercům, znova přepisuju scénář, a dle toho s kým spím/nespím píšu scény „na tělo„, které pak sem nucen vyškrtat, protože prej sou „moc osobní“.

9.  No takže spousta legrace.

10. Ale to důležité? Fakt, že ze mne již brzy nebude právník na plný úvazek, nebo dokonce ani na částečný, je konečně hmatatelný. Obrysy hyacintů už nejsou jen chvějící se stíny v dáli, ale konkrétní tvary relativně v dohlednu. Hip hip hurá. No ne?

10 komentářů u „Krutomýval: změna kariéry se blíží

  1. No tý vole! A já myslela, že je to jen nějaký vtip. Tak pokud opravdu nekecáš, protože u právníka člověk nikdy neví, moc gratuluju! Jen šéf asi nadšenej nebude, ale což… stejně ses v tý firmě jen flákal a bral těžký prachy.:-D

    1. ano, catering skutecne je zasadni. Musim si herecky talent rozmazlovat, takze zatim jim nechavam pekne vyvaret, vcetne respektovani toho kdo je „normalni“, kdo je „jen“ vegetarian, kdo vegan, kdo frutarian ci co…. jo a abych nezapomnel na pod-skupinu lidi co neji „carbohydraty“ a jini „gluten“ (at je to co je to, beru produkty „with no gluten“ a vsichni sou happy)

      lokalni vyhlasene italske deli se s tim umi nastesti poprat za me..

  2. To by si opustil taku krasnu bezpecnu karieru a vydal sa na tak burlive vody show-byznisu?!? Nevim, soudruzi nevim, by povedal niektory z tych byvalych robotnickych prezidentov, uz neviem presne ktory to tak zacinal svoje komentare…

  3. “ krasnu bezpecnu karieru“ neco mi rika ze si nikdy pravnicinu nedelal 🙂

    neni na tom nic krasneho, natoz bezpecneho 🙂

    1. Pravdu díš! Ani môj brat, ktorý mal vo vaše vede doktorát. Ale myslel som skôr na finančnú istotu, tá je určite väčšia než pri byznise, oder?

      1. jo to asi jo… i kdyz financni jistota zrovna neni to co me v zivote zene, sem takovy nezodpovedny takze i v tomhle udelam dalsi krok do neznama. a jednou me treba pak potkas se zebravou cepici, kdo vi 🙂

        ale bez risku nejsou zadne vyhry…

  4. No a nakonec proč ne, že jo. Proč dělat něco, co ti jde na nervy a asi se u toho i nudíš, když můžeš vyzkoušet něco jiného. V tom je krása mládí – jste plni elánu a odvahy.

    Fakt ti držím palce a budu bedlivě sledovat tvoji nadějnou kariéru, ty jeden Tarantino:)

  5. Tvořivostí k střízlivosti a sexuální střídmosti? Povedlo se to někdy vůbec někomu?
    Ne, největší díla jsou většinou vytvořena v depresi a pod parou.. ovšem ty.. ty jsi vyjímečný, budeš v tomto ohledu průkopník. jaké budeš mít umělecké jméno? Aby mi něco neuteklo…☺☺☺

  6. Ty hyacinty by jednoznačně byly lepší…neodmlouvaj, nepřicházej pozdě na plac, nevyžadují speciální diety ani jim nemusíš podkuřovat. Možná jediný problém je v tom že spát se s nima dá jedině tak že si je dáš ve váze do ložnice, připadně si je poházíš po posteli. Ovšem pak hrozí riziko pokousání různými breberami vesele si žijících v jejich květech. Jo a nadmíru agresivní vůně….

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *