Krutomýval: jak nepanikařit?

1.  Když člověk v životě prožívá nějaké zásadní změny, není těžké se v důsledku toho cítiž podrážděně, chovat neuroticky, či dokonce sklouznout k pocitům úzkosti až paniky. Ale nic z toho není žádoucí. Samozřejmě.  Pokud teda nechcete rakovinu. Což já nechci.

2. Proto sem se zařekl, že nebudu přeci (kór po letech pečlivého rozmýšlení a plánování) propadat skepsi a hysterii z toho že „už je to tady“, a odchod ze své kanceláře provedu důstojně a s pocitem dobře odvedené špatné práce.

3.  Abych se ovšem nezhroutil pod tíhou povinností, které mám, a úkolů, které musím splnit, než za svými třemi právnickými dipomy a 15 lety akademického utrpení zavřu dveře a vrhnu se do něčeho, v čem nejsem formálně vzdělán a co velmim pravděpodobně nemá šanci na komerční úspěch, udělal sem si bodový seznam toho, co se všechno musí stát mezi dneškem a koncem příštího týdne.

4. Takže sem celé dopoledne zasvětil vyrábění bodového seznamu povinností. Nebylo mi z toho ovšem moc dobře, protože narostl během hodiny do zcela olbřímích proporcí, a je plný věcí, které se nedají na nikoho delegovat.

5. Mamma mia, na to nejsem zvyklý!

6. Po obědě sem si tak musel na několik hodin odpočinout a nic nedělat po zbytek dne, abych se z toho všeho nezhroutil.

7. Kolem desáté večer  sem se přemohl a vykonal dvě povinnosti. Přehlásit si techničák a ukončit své členství v místním masážním klubu. Musím teď totiž šetřit, na drahé masáže nebudou chechtáky.

8. Další půl hodiny sem se utápěl  v pocitu nesmírné výkonnosti a efektivity. Mám totiž seznam! Položek! A již 2 položky sem dneska vyřídil! Můžu si je tedy odškrtnout! Cítil sem se jako hrdina. Jako právě se z války navrátivší adept na purpurové srdce.  Pečlivě sem si nabrousil tužku, abych mohl přeškrtnout ty dva splněné úkoly jedním elegantním tahem.

9. Bohužel sem zjistil, že ty dve povinnosti, co sem tak odvážně splnil, sem si předtím zapomněl na ten podělanej seznam vůbec napsat a teď čelím nejen pocitu neoprávněné chvilkové radosti ze života, ale hlavně novému návalu paniky, protože co když ten seznam s kterým sem se patlal celé dopoledne, je plný nesmyslů, na které sem se mohl klidně vykašlat, zatímco ty opravdu důležité věci sem do něj zapomněl uvést?

10. Přijde mi, že sdělení vesmíru je jasné: prováděj častěji duševní hygienu, neboť tvá psyché je křehká. A je nutné jí posilovat. Začnu vodkou. Pro mne prověřená léčba čehokoliv. Vřele doporučuju. Už cítím, jak ze mne panika prchá. Doufám ovšem, že mi dřív dojde pocit že by se ještě dalo ohledně něčeho  šílet, než vodka.

2 komentáře u „Krutomýval: jak nepanikařit?

  1. Mně se osvědčilo splněné a přitom nezapsané úkoly na seznam ex post připsat a škrtnout. I to je pořád ještě dobrý pocit, ale pozoruhodné je, že moje seznamy jsou proškrtané většinou jen na konci :-).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *