Krutomýval: negr, buzerant a tlusťoch sedí v letadle….

následující text je eště nevhodnější pro čtenáře mladší 18 let než obvykle

1.  Jedna  z věcí, které se mi v USA a na USA značně nelíbí je přehnaná ochota inspirovat se příběhy Harryho Pottera.

2. Jak jinak si můžu vysvětlit, že v dnešní době existují „zakázaná slova„. A tím nemyslím pověstných 7 zakázaných slov co se nesmějí říkat v televizi (srát, chcát, mrdat, kunda, hulibrk, matkomrd a kozy)  ale slova, která se nesmějí říkat nikde a nikdy.

3. „Negr“. Už jen z toho, že to slovo teď ťukám do klávesnice se cítím šíleně provinile a bojím se, že mě za to vyhodí nejen z práce, ale i ze země.  Je to díky tomu, jak neskutečnou masáž zde člověk dostává furt a znova, ohledně toho slova. Nesmí se totiž použít ani v žertu. Chudák Tim Allen měl někde proslov na téma že by ve svých stand-up (komediálních) výstupech měl „mít právo“ to „Slovo na N“ říct. Jejda jak ten si naběhl. Madonna před pár dny vystavila na internetu fotku svého syna, kde ho tak téměř láskyplně titulovala,  když postovala hlášku „s tímhle negrem si nikdo nezahrávejte“ vedle fotky jak Rocco boxuje. A následně se na její hlavu snesla snůška útoků a obviňování z rasismu. Marně Madonna vysvětlovala že to myslela na svého bílého syna jako pozitivní označení, nakonec se samozřejmě musela omluvit a sypat si písek na hlavu. Běloch totiž to slovo vyslovit nesmí nikdy. Ne že bych jeho užívání jako nadávku sám schvaloval a nevybavuju si ani příležitost, kdy bych ho použil. Ale není to s tou náhražkou už přehnané?

4.  Mám pár kamarádů černochů. Po třetím panáku vodky na kuráž sem se odvážil, šeptem a v temné aleji, aby nás nikdo neslyšel ani neviděl, zeptat jak to teda oni sami vnímají.  Bylo mi řečeno, že pro hodně lidí je to symbol bílého útisku černochů a tím, že běloši tohle slovo vyslovují, v jakémkoliv kontextu, ten útisk dodatečně validují. Já tuhle rovnici nevidím tak přímo, ale ok, nechtěl sem aby mě v té temné aleji negři zmlátili, tak sem s tím dal pokoj.

5. Dalším podobně tabuizovaným slovem je slovo buzerant a tlustý. Není to samozřejmě tak vyhrocené, ale také na to člověk musí dávat pozor.

6. Mě ani tak nemrzí že nemůžu někomu říct že je tlustej buzerantskej negr,  ale že kdybych se řídil zdejšími poměry, tak to nemůžu použít ani ve své tvorbě, a to ani v nadsázce. Zejména proto, že sám nejsem tlustej buzerantskej negr. Zřejmě jedině ti mají totiž právo ta slova používat. Ale také né vždy.  Dle nejnovější judikatury nemůže slovo negr použít hanlivě ani černoch vůči černochovi. Tedy i od černocha se to nově bere už jako nepřiměřená rasová urážka. Tak rozhodla, (převážně bílá) porota z lidu. Která se zřejmě bála rozhodnout jinak.

7. Ok, takže místo Voldemort se říká „Ten jehož jméno nevyslovujeme“. Protože jinak ho na sebe přivoláme a podporujeme zlo, že. A místo negr se říká „Slovo na N„, protože jinak validujeme rasový útisk. Problém je, že vždycky když sem u Harryho Pottra slyšel „Ten jehož jméno nevyslovujeme“ myslel sem si „Voldemort“ a když slyším „Slovo na N“ myslím si „Negr“ a nevěřím že moc lidí to má jinak. Tak čeho sme vlastně dosáhli? Tabuizujeme slova jaksi „naoko„.  Ale v hlavě nám pořád zní to „špatné“ slovo. Akorát se mu  dala (stejně jako Voldemortovi) jakási démonicky přidaná hodnota.  Udělala se z něj tím podle mě ještě větší zbraň, obohacená o strach z toho, to slovo vyslovit, a to v jakémkoliv kontextu. Nebo nedejbože omylem. A v co vlastně doufáme? Že to slovo zmizí naprosto ze slovníků? No fajn, ale to by ho do nás nesměli černoši hustit v hudbě dnes a denně například. Proč  ale tím zákazem zvyšovat to stigma? Z úcty k historii? Ze snahy o to „narovnat situaci„?  Není to celé spíš jen jeden zvrácený sociologický experiment? Co chudáci další slova na N? Jako třeba Nikolas?

8. Jak říká v jednom svém klipu geniální Louis CK, stejně je to akorát taková ochcávačka. A u určitých slov by se lidi neměli bát je vyslovit. Protože právě tím vyslovením v jiném kontextu jim sebereme tu přidanou moc.  Sám si to teda tak myslím.  Ale nahlas to tady nikde neřeknu, samozřejmě, bojím se, že by mě deportovali.

9. Ale jako cynik na svém místě si užívám různé společensky nepřijatelné situace, když se naskytnou né mým přičiněním. Jako například minulý týden, když sem měl na videokonferenci klienta z Antwerp. U nás v USA sedělo v konferenční místnosti asi 7 právníků (všichni bílí, když nad tím teď tak uvažuju) a musím říct že tak rychlé střídání barev v obličeji a děs v očích, jako když nic netušící klient řekl předevšema slovo „Negro“ (vysloveno jako „nýgrou“), sem dlouho neviděl. Mluvil o tom jaké různé odpovědi se můžou vyskytovat v dotazníku, který chce dát svým zaměstnancům ohledně jejich etnické příslušnosti a neuměl moc dobře anglicky. Musel sem se těm zděšeným panákům kolem sebe zasmát. Ta panika, ten stud, ta hrůza co tam nastala. Aby  náhodou někdo někoho nemohl obvinit z rasismu. Samozřejmě sem se zasmál jen v duchu, protože nechci jít na kobereček k víceprezidentovi přes pracovní morálku, kde už sem jednou byl kvůli tomu, že sem měl na telefonu znělku citující slova „mulatto butts“ a naznačující, jak mám zadky mulatek rád. Šašci.

10. Takže, jak to dopadne když je negr, buzerant a tlusťoch v letadle? Nebo na pustým ostrově?  Pokud to budu vyprávět podle místního diktátu, bude to znít takhle: Africký Američan, homosexuál a člověk s nezdravě vysokým BMI ztroskotali na pustém ostrově. Sedí na písku a koukají na sebe. Homosexuál si říká: to je v pohodě, já si vyberu. Člověk s nezdravě vysokým BMI si říká: to je v pohodě, já dlouho vydržím. A afroameričan si říká: A kurva, tak to bude zase na negrovi, aby naporcoval tlusťocha a servíroval ho tomu buzerantovi.

5 komentářů u „Krutomýval: negr, buzerant a tlusťoch sedí v letadle….

  1. Velmi dobre postrehnute! Mam s tym velke problemy aj v slovencine. Snazim sa reklamujucich presvedcit absolutne blbymi argumentami, ako ze preco je „pes“ prave len „pes“ a nie „Sep“, ako Nemci kazdeho Jozefa volaju, preco je „tuzka“ tuzkou a nie prave „puskou“, ale moje pseudosofisticke predmety nenachadzaju porozumenie, tak potom stratim nervy a poslem ich vsetkych korektne do p…ytla, aby som nahodou nezhresil, (proti medicinskej etikete?) keby som ich poslal do konecniku.

    Na dokreslenie, co je tak po anglicky „after“ a co je to po nemecky! Kto tie blbosti a kedy vymyslal, mozeme my po tych tisicrociach po Babylone este vobec zato?!?

  2. No jo jak ale se potom v Americe říká název Černé Hory když je to v anglině Monte Negro? Tak že se nesmí říkat tlustej to chápu, když Amerika s přehledem vládne žebříčkům nejobéznějžích lidí a navíc si to způsobují sami svou neskutečnou žravostí hamburgrů a nadměrným pitím coly což jaksi těmhle jejich vynálezům ubírá na exkluzivnosti. A tlustejch buzerantskejch negrů se tam nachází také určitě velmi mnoho….nevím ale mě prostě Američani připadaj z jejich prapodivnejma názorama a zákonama z občanské války tak trochu jako z jiné planety.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *