Krutomýval: tipy na Oskarové Nominace

kategorie co mě zajímají:

.

1. Nejlepší film (trefa 9 z 9)

1.1   The Wolf of Wall Street

1.2 .  Blue Jasmine

1.3.   Dallas Buyers Club

1.4.  Twelve Years a Slave

1.5.   Captain Phillips

1.6.   Nebraska

1.7.   American Hustle

1.8.  Gravity

1.9.  Her

1.10. Philomena

.

2.  Nejlepší režisér (trefa 4 z 5)

2.1.  Martin Scorsese

2.2.  J.C. Chandor

2.3.   David O. Russell

2.4.   Alfonso Cuaron

2.5.   Steve McQueen

.

3.  Nejlepší herec (trefa 3/5)

3.1.  Leonardo DiCaprio

3.2.  Bruce Dern

3.3.  Robert Redford

3.4.  Tom Hanks

3.5.  Matthew McConaughey

.

4. Nejlepší herečka (trefa 4 z 5)

4.1. Amy Adams

4.2. Cate Blanchett

4.3.  Judi Dench

4.4.  Sandra Bullock

4.5.  Emma Thompson

.

5. Nejlepší vedlejší herec (trefa 4 z 5)

5.1. Jonah Hill

5.2. Jonah Hill

5.3. Jonah Hill

5.4. Jonah Hill

5.5. Jonah Hill

(ok, za 4 z pěti Jonahu Hillů si dosaďte:  Jared Leto,  John Goodman,  Barkhad Abdi a  Michael Fassbender)

 .

6. Nejlepší vedlejší herečka (trefa 3 z 5)

6.1.  Julia Roberts

6.2.  Oprah Winfrey

6.3.  Jennifer Lawrence

6.4.   Lupita Nyong’o

6.5.   Scarlett Johansson

.

7. Nejlepší původní scénář (trefa 4 z 5)

7.1. American Hustle

7.2. Nebraska

7.3. Her

7.4. Blue Jasmine

7.5. Inside Llewyn Davis

.

8. Nejlepší adaptovaný scénář (trefa 3 z 5)

8.1. The Wolf of Wall Street

8.2.  The Great Gatsby

8.3.  Philomena

8.4.  August: Osage County

8.5.  12 Years a Slave

.

9. Nejlepší kamera (2 z 5)

9.1. Gravity

9.2. All Is Lost

9.3. The Secret Life of Walter Mitty

9.4. The Wolf of Wall Street

9.5.  Prisoners

.

10. Nejlepší vizuální efekty (trefa 4 z 5)

10.1.  Gravity

10.2. Hobbit

10.3. Star Trek: Into Darkness

10.4. Iron Man 3

10.5. Pacific Rim

.

PS.1: S X z těch nominací osobně moc „nesouhlasím„, například bych tam nedal Sandru, Emmu, Toma, Cuarona ani Oprah, ale něco mi říká, že akademie je tam dá.  A uvidíme, jestli bude ochotna myslet víc na nenápadnější filmy ( All is Lost, Her, Nebraska) a na z politické korektnosti, Oskarového standardu a filmového mainstreamu víc vybočující role, jako třeba je právě třeba ten Jonah Hill či John Goodman.  A post-mortem sentimentální nominace možná padne pro Gandolfina, což bych bral ovšem leda na úkor Hankse.

PS.2: Pár filmů sem eště nestačil shlédnout (Book Thief,  Mandela, Blue is The Warmest Colour, Before Midnight, Rush,  Spring Breakers, Labor Day – a dneska už to asi oběhat fakt nezvládnu), tak je vůbec nezahrnuju, ačkoliv se objevit asi můžou, (zvláště Rush a  Daniel Bruhl). A u pár (The Wolf of Wall Street, Walter Mitty, Gatsby a All is Lost) zas nejsem schopen ignorovat své vlastní preference. I když fantastický Don Jon a víc nominací pro Prisoners (mňam) se mi z pohledu akademie už nikam nevešly, ačkoliv dle mého vlastního výběru by obsadily minimálně o jedno místo navíc. Njn. Tak uvidíme zítra. Musím zcela upřímně říct, že tento rok byl natolik silný, že u několika kategorií mi přijdou opravdu vyrovnané síly mezi asi 7 kandidáty, a to se mi už dlouho nestalo. Tak countdown started.

PS:3 (edit po vyhlášení nominací) Jo, tak je vidět že moje ohromení Chandorovým němým filmem s jedním hercem (Redford) akademie nesdílí….. a ten Gatsby patřil do výpravy, to je fakt, mea culpa.  Ale sem příjemně překvapen tím, že nepadl Hanks ani Oprah. A zas sem si říkal že by mohl být jeden rok bez Meryl a ono ne. No tak aspoň třikrát hurá pro Jonaha Hilla. Ten to musí vyhrát. A vy si zajděte na Vlka z Wall Street, ať chápete proč. Btw – to s tou rybičkou NENÍ trik (jak si asi myslí Fuka)

13 komentářů u „Krutomýval: tipy na Oskarové Nominace

  1. No, já momentálně čekám na „Lone Survivor“ ale… Asi mám celkově jiný názor na Oskary a podobné ceny. Jsou mi ukradený. Ocenění samo neznamená, že se jedná o film stravitelný pro každého. Nebo, že se mi bude líbit. Mám totiž pocit, že tyhle ceny si tak nějak dávají filmaři mezi sebou, bez ohledu na názor publika, pro které se ale filmy přece dělají v první řadě.
    PS: Vzhledem k tvému vztahu k ženám jsem čekal, že zde uvidím alespoň zmínku o Nymfomance od von Triera.
    PPS: Ta captcha (ověření) dole je fakt otravná věc. Jsem za zrušení.

    1. Nymfomanku sem este nevidel. V USA ji jeste (pokud vubec kdy budou) nedavaji….. 🙁 a ja si odmitam filmy stahovat, jak asi tusis, sem propagator toho aby lidi chodili do kina. Ale jak to tu nekde bude, zajdu….

      PPS: zvazim. Dik.

  2. Nabízí se porovnání s filmy We Were Soldiers a Black Hawk Down, popřípadě ruskou 9 rotou. Taktéž podle skutečných událostí. Mno. Tenhle film tu sakra vysokou laťku nepřekonal.
    Ale zase musím přiznat, že mě ten příběh do sebe vtáhl. Když na konci přiletěli Apače, bylo to něco neskutečného. Tenhle typ scén prostě miluju.
    Jinak je vidět, že ten film dělali Američani pro Američany. Nezakrytá agitka v první půlhodině je toho důkazem. Ale s tím jsem zase takový problém neměl. Trocha nacionalismu ve filmech tohoto typu překousnu. Vadí mi jiné věci.
    Možná se měli tvůrci také malinko držet při zemi. Ne, nemyslím tím počet nepřátel. Ale ten pád ze skály jsem jim prostě nevěřil. Vše ostatní bych odpustil, ale tohle bylo moc.
    Ale nelituju, že jsem ho viděl. Dilema zastřelit, nebo nazastřelit ty pastevce, to mi připadlo velmi reálné. Rozhodně to byla sakra silná scéna.
    Celkové hodnocení? Rozhodně to byl nadprůměr. Jenže pozice ikony válečných filmů nedosáhl. Ty jsou obsazeny jinými filmy.

    Jaký je tvůj názor?

    1. Ja mam tyhle filmy (obecne takovou tematiku) moc rad, takze ja si to uzil nalezite. Vubec mi nevadila zadna agitka, a dokonce sem ji tam ani nijak izolovane nevnimal, nebo jak pises, nebyla nad ramec zcela primereneho patriotstvi, podle me…. ono to taky clovek pochopi v jinem kontextu kdyz tu bydli… ale zpet k filmu….

      Ja sem si dopredu umyslne Operaci Reg Wings nenastudoval, takze za A sem byl v pulce filmu pres vsevypovidajici nazev „rozcarovan“ z toho kdo vsechno prezil/neprezil, a za B behem filmu sem si taky rikal „no tak takhle to hosi asi nebylo, ze“ ale nakonec me prekvapilo, ze bylo… jasne, cislo protivniku se z puvodnich 30-50 dostalo vys, a zaverecna bitka mezi hodnejma a zlejma afgancema pry v realite nebyla, ale jinak to vypada jako velmi realny popis toho co se tam delo. A konkretne ten pad tam skutecne probehl. Dokonce sem cetl ze Marcus si pri tom padu zlomil zada (prekladam ciste „broke his back“ coz muze byt lecos)… a vlastne uz predtim nez potkali ty pastevce mel jeden z nich zlomenej kotnik…

      to dilema, ty Apace, ale vlastne cely ten film od minuty cca 11 dal se mi dost libil… bych si na nej mozna zasel este jednou, ted kdyz vim jak to bylo realne a samozrejme uz sem si objednal tu knihu….

      (Spoiler) konkretne pry ten rozstrileny Murphy co ze zakrytu vylez nahoru do otevrene palby, aby chytil signal a mohlo se zavolat o pomoc, plus Axelson, co i po zasahu do hlavy a hrudi jeste dost dlouho branil pozici, sou dost verne podane sub-ploty…. sila… Dal bych tomu 84% v klidu….

      1. Každopádně, to co mne vždy nejvíce chytne za srdce u těhle filmů je něco jiného, než samotné střílení. Víš co? Do posledního puntíku plněný slib: „Nikoho tam nenecháme – živého, ani mrtvého.“
        Jinak informace k výšce pádu jsem nenašel, jen to že záchranný tým Rangers přiletěl přímo z USA během pár hodin, a ve spojení se SEALs a Alfou, tam ten Rescue team vlítl jak liška do kurníku- a že pak to bylo, jak když flákneš kosou do kuřátek.
        Takže vlastně nevím, jak dlouho doopravdy ta operace trvala.
        A pravda, mňauglicky zase tak dobře neumím, abych dokázal přelouskat vojenské údaje nebo popisy, které byly zveřejněny.
        PS: To o tom Murphym jsem nezmínil úmyslně. Byla to opravdu dobře natočená scéna, emotivně snad nejsilnější v celém filmu – čisté sebeobětování – ale od Tebe spoiler jako prase. A já to třikrát v komentáři odmazal, abych to neprozradil :X

        1. vzdyt ja tam taky dal upozorneni ze bacha spoiler…. ja nerad spoiluju 🙂

          nicmene spoiler pokracuje:

          jojo, pekna scena, a ja u ni prave premyslel nakolik to bylo scenaristicky naaranzovane aby americky vojak vypadal jako solidni hrdina… tak me pak potesilo ze zrovna tohle je verze na ktere se vsichni shoduji…. ze tu Luttrelovu popisku toho jak to probehlo potvrzuje i zprava z pitvy jednotlivych tel (telo Dietze nasli az dodatecne, nahodou, po asi tydnu), ze skutecne byli jeste pred smrti prostrileny skrz na skrz…. 🙁

  3. No, hele šéffe.
    Pokusil jsem se u sebe na blogu o něco jako recenzi, kde jsem se vypsal ze všeho co mi nesedělo na tom filmu (osobní dojem a názor) – budu rád za návštěvu, případné připomínky, a taky se budu těšit, až tu uvidím tvoji verzi recenze – určitě si to rád přečtu 🙂

    1. uz to ctu.. a mam hned prvni „pripominku“ 🙂 …pisu tady at si to tam muzes upravit bez ztraty kyticky: Sniperi byli dva (Axelson a Luttrel) a spottery s sebou meli (Dietz a Murphy)….

      ohledne pouhych 4 muzu to me taky napadlo, to je fakt, ale ptal sem se jednoho SEALa, a vysvetloval mi ty typicke pocty v jednotlivych utvarech (2-4-8-16) s tim ze 2 jsou na takovou misi malo a osm uz moc, (primo do terenu), s ohledem na to jak by je slo snaz asi odhalit ale zato hur zachranit?

      Jo a ohledne toho rozhodnuti (uz cerpam vylozene z ty Luttrelovy knihy, ktera je bajecna!!!) oni meli problem i s tema kozama, kterejch tam byla tuna a ktere sverepe nasleduji zrejme temer kohokoliv kdo je vede… takze rozhodnuti vzit pastevce s sebou padlo kvuli kozam, a pak uz se teda rozhodovalo mezi znehybnit tak aby to prezili (nemeli je ale PREKVAPIVE cim svazat) nebo zabit….no…

      Plus se fakticky nikdy nezjistilo jestli na ne Taliban pak prisel nahodou nebo jestli je fakt napraskali pastevci…

      1. Psal jsem odstřelovači – specialisté. Pokud jdu zabít šejka, a vím , že má kolem sebe malou armádu, nebudu si brát M110 s přesným dostřelem cca 800m při dobrých podmínkách, ale třeba Chey-Tac M200 nebo Barnetta, vyšší váha je kompenzovaná dostřelem cca 1800-2000m (Pak bychom neslyšeli: Otázka: Trefíš se odtud? Odp: Negativní).
        Jinak i na brýfingu ve filmu se o jejich specializaci mluví jinak – jako o pozorovatelích – o sniperech nepadne ani slovo. Nečo tam prostě nesedí. Nemůžu si pomoct. A nebo sem viděl nějakou jinou verzi než ty 😀

        1. No, a asi to ukončím celé tak, že víc světla do toho vnese až ta kniha (přidávám to i do té mé úvahy). I když myslím , že tak 96% lidí to stejně bude hodnotit jako film a nebudou mít snahu si tu knihu opatřit. Já ale minimálně budu čekat její českou verzi a kdoví, jak se na tom podepíše překladatel.

  4. Já jsem díky komentářům úplně zapomněla, o čem byl vlastně článek 😀 Promiň, Mývale, tentokrát se mi víc zalíbily vaše názory na Lone Survivor, takže to určitě brzo zkouknu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *