Krutomýval: koukněme se na zoubek stomatologům

1.  Ivety Bartošové se nezastávám často. Když nad tím přemýšlím, tak sem to neudělal eště nikdy.  A vlastně to asi neudělám ani dneska, protože tenhle příspěvek nebude o tom jak je/není Iveta Bartošová úžasná, ale jak špatné jméno dělá českému zdravotnictví jakýkoliv lékař nebo zaměstnanec zařízení, který si na média dovolí otevřít tlamu o pacientovi.

2.  Tady v USA sem si zvykl na to, že když zdravotník hovoří o komkoliv byť jen trochu známém, tak dopředu uvádí, že toho člověka neošetřoval, a to co říká sou jen domněnky, nebo že ho ošetřoval a pouze  s jeho výslovným svolením tedy komentuje. Ve většině jiných případů je to samé „no comment“ a v nejlepší situaci pro média „ano, toho člověka sem ošetřoval, ale to je vše co k té věci můžu uvést“.

3. Existují tu na to zákony. Ale ony ty zákony existují kuapráce i v ČR. Myslel sem si že v 21.století a při stále stoupajícím zájmu celého světa o ochranu soukromí, osobních údajů a osobnosti a chvástáním se o tom jak patříme do EU a búhvíkam jinam, by mohlo přestat docházet k takovejm nahrávkách nejen na soudní pře, ale hlavně na odliv zákazníků a zvýšení nedůvěry v české zdravotnictví a profesionalitu jeho zaměstnanců.

4. O čem mluvím. Zavítal sem  dnes během ulejvání se v práci na server super.cz kde sem klikl na článek o Ivetě Bartošové, který v nadpise naznačoval, že se IB nemá vymlouvat na komplikace po stomatologickém zákroku.

5. Takové věci mě logicky, (stejně jako půlku národa, proto tam ten článek koneckonců je, nemůžeme se zas tolik zlobit na bulvár, když sme takoví kripli a klikáme na to), zajímají, tak to otevřu a čtu. A nestačím se divit.

6. Nejprve se dočtu, že stomatologové komentují tvrzení IB o tom, že její současné vyjadřovací potíže se dají přičíst na vrub komplikacím po operaci  čelisti či čeho. Fajn, říkám si,  že asi bulvár požádal x stomatologů ať se k tomu případu odborně vyjádří z hlediska své profese. No problem. Čtu dál a zjistím že osoba citovaná jakožto „šéfka kliniky Veronika Kremzová“ si dovolí (pokud tedy budeme věřit tomu, že super.cz aspoň v citacích tiskne pravdu) otevřít papuli a říct bulváru o pacientovi: kdy měl poslední rentgenové snímky a vyšetření a jak dopadla, jak se mu hojí která kost a jaké má či nemá nálezy. No to mě poser, to je mi ale fakt profesionální šéfka „soukromé rodinné kliniky„.

7. Paní si dohledám a zjistím že se asociuje s klinikou Esthesia. Kouknu se co o své šéfce na těch stránkách píšou a ejhle, uvádí tam sama  že  „Denně vyhledáváme ještě novější a účinnější postupy, lepší servis a příjemnější podmínky pro Vás, naše pacienty„. Hehe, tedy příjemnější podmínky typu „nepovíme jen co nevíme?“. Dále píše že „Celý provoz kliniky má řád a smysl, pracujeme a řídíme se naším vnitřním kodexem“.  To mě fakt pobavilo, to je teda řád a smysl až to bolí. A ten kodex bych rád viděl.

8. Potom v článku eště citují jakéhosi MUDr. Romana Kadlece, údajně dokonce ošetřujícího stomatologa IB. Který zase cancá o tom, jak IB dopadla operace,  za jakých podmínek pacientce vyndávali stehy atd. Eště že já se nemusím řídit žádným vnitřním kodexem ani předstírat, že sem profesionál, všichni víme že já sem hulvát, lempl a flákač, a tedy nikoho nepřekvapí, když řeknu, že mě by z té profesionality a etiky toho zařízení a jeho zaměstnanců teda jeblo.

9.  Ale abych byl trochu smířlivější, a jen se nesnažil právním zástupcům IB nebo aspoň úřadu na ochranu osobních údajů doporučit jít po té klinice jako slepice po flusu, říkám si, že je to asi takhle: bulvár si to celý vymyslel a ty jmenované osoby neřekly to, co se v článku označuje za jejích výrok. Tomu bych se vůbec nedivil, protože všichni víme že média často lžou.

10. Protože jediná další legitimní varianta, která mě napadá je, že pan Kadlec a paní Kremzová (budiž jim země profesního pekla lehká) mají písemný souhlas od IB – tedy slovy zákona od „subjektu údajů“- , který v části o zpracovávání jejích osobních údajů zahrnuje souhlas se zveřejňováním výsledků  její operace a stavu jejích kostí do médií. Když už chtějí tímto způsobem operovat s jejíma citlivejma osobníma údajema. Protože údaje vypovídající o zdravotním stavu pacienta jimi bezpochyby sou. Já jim samozřejmě chci věřit, že sou tak profi jak se tváří, a ten písemný souhlas od IB k tomu, aby mohli probrat detaily zákroku s mediálním avatarem korektního přístupu k informacím, serveru super.cz, bezpochyby mají. A vy?

18 komentářů u „Krutomýval: koukněme se na zoubek stomatologům

  1. Musím říct, že by mě vůbec nepřekvapilo, kdyby byl článek vycaný z prstu od začátku do konce, jména mohou jen dodávat zdání věrohodnosti. Mimochodem – kdo je Iveta Bartošová? Nemá něco společného s Bartem? 🙂

  2. Bud jak tvrdi Cerf, nebo vse pochazi od IB, protoze negativni publicita je lepsi nez zadna. =D
    A o ceskem zdravotnictvi si iluze stejne nedelame, ze?

  3. Media potažmo bulvár jsou žumpa, jestli se chceš pobavit a máš možnost podívat se na archív České televize tak si najdi na ČT 2 film Dělníci bulváru. Je to opravdu výživné a člověk pochopí proč máme takového presidenta jako je Zeman a proč nám momentálně vládne socdem…..když dvě třetiny národa louskaj s nadšením taková periodika jaké jsou bulvární časopisy a co víc! Chápou je jako bernou minci situace našeho státu…..je to bohužel hodně tristní sešup kultury v zemích českých.

  4. Já si také myslím, že negativní placená publicita je lepší než neplacené ticho. Celkem mě dlouho trvalo, než jsem tohle logické vysvětlení, ke kterému jsem došla, mohla přijmout. V koutku duše sice pořád věřím, že se třeba mýlím, jelikož pro mě je to zcela nepochopitelná věc… ale jinak to snad už ani být nemůže.. nebo jo?

  5. “ Já … z ničeho nic dostal přes držku !
    … z hovorů nade mnou, – útržků
    slyším : ,, Vyrvány dočista,, !

    Je za tí zločinný dentista !
    Křičím : ,, vy jedny mizerný kráwy !,, “

    … “ Než Huggo Chuyi … pytel si sejmul z hlavy,
    uprchli se zuby … zločinci !!“
    Hovoří v strážnici strážníci …

    ( Byli to oni, – tři strážníci,
    jež dovedli muže na strážnici )

  6. V případě Ivety bych se nedivila vůbec ničemu, ani tomu, kdyby byly pikantnosti vycucané z prstu. V případě IB totiž jde o negativní reklamu, protože ta ženská pitomá už nedokáže mít reklamu normální, pozitivní, díky tomu, co umí. Teď bohužel umí už jen chlastat a být na dně a tak proč toho nevyužít, žejo.
    (Abych nevypadala jako bulvární prudič, dřív jsem si myslívala, že jí média křivdí a nasazují psí hlavu, ale pak jsem ji párkrát viděla a slyšela a tentokrát jí nekřivdili, ta ženská je fakt vypatlaná až na dno.)

    1. ale tady (me) nejde o Ivetu, tady jde o to co si dovolli do medii rikat lekar o svem pacientovi.

      pokud 1: jsou ty vyroky pravdive (inklinuji k tomu ze ano) a pokud 2. to nebyla domluvena reklama pro IB/tu kliniku (inklinuji k tomu ze ne) nebo pokud 3. ti lekari nemeli vyslovny souhlas IB k tomu aby to uverejnili, tak to je proste fakt bida.

      1. Kdyby to bylo tak jak myslíš ty v tvém bodě 2, jsem přesvědčena, že by Rychtář hned podal žalobu o nedodržení lékařského tajemství, ale oni přece z něčeho taky musí žít, ne? Není čas na hrdinství… asi tak..

  7. Podobné plátky a stránky na netu nestíhám číst a vidím, že o nic nepřicházím. Ale moc se mi líbí, jak jsi to rozebral. Nedělám si iluze ani o českém zdravotnictví, ani o IB.

  8. Tak som vobec nevedel, o koho ide, Myvalov clanok ma zaujimal z pravnickeho hladiska, ale teraz si myslim, ze je to „schon“ zvlastne, ze sa mi tato mne neznama dama predstavila tak tragickou cestou. RIP, co ineho teda…

  9. Asi toho bylo víc, co IB tejralo. Nejen zuby.

    Tak nějak jde na mne blitíčko, když vidím toho jejího snového manžílka.

  10. Kdo ví, jak to bylo, nicméně bych se nedivila, kdybys měl pravdu. Stačilo mi to u pana Kramného. Ať už je vrahem či nikoli, ty výroky rádoby psychologů o jeho výpovědích… škoda mluvit!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *